27 Şubat 2011 Pazar

Bulgur Pilavı

Bulgur Pilavı/m...
Malzemeler :2 su bardağı bulgur
                   2-3 yeşil biber
                   1 orta boy patates
                   2 orta boy domates ( veya domates suyu )
                   1 orta boy soğan
                   3-4 yemek kaşığı sıvıyağ
                   tuz, karabiber
Yapılışı : Patatesi, soğanı , biberi , domatesi küçük küçük doğruyoruz. Tenceremize sıvıyağı koyup soğanımızı hafif kavurup içine domatesi ,biberi ve tuzunu koyup 2-3 dakika kısık ateşte kapağı örtülü pişiriyoruz. 3su bardağı sıcak suyunu ekleyip karabiberini , papates ve bulgurunu ilave ediyoruz. Kısık ateşte pişiriyoruz. Afiyet olsun...

Kaşarlı Mantar ve Mantarlı Pilav

Kaşarlı Mantar ve Mantarlı Pilav/m...
Malzemeler: Yarım kilo iri kültür mantarı
                    2 su bardağı pirinç
                    50 gr tereyağ
                    100 gr kaşar
                    tuz
                    3-4 yemek kaşığı sıvıyağ
                    3 su bardağı sıcak su
Yapılışı : Mantarları güzelce yıkayıp temizliyoruz. Sap kısımlarını dikkatlice koparıyoruz. mantarların içini hafifçe tuzlayıp bir miktar tereyağ koyuyoruz. Küçük küçük kesmiş olduğumuz kaşarlarıda ortasına yerleştirip fırında pişiriyoruz. Kaşarlı mantarımız hazır. Ben kalan sap kısımlarınıda pilavda kullandım . Pilav için: Pirincimizin taşlarını seçip güzelce yıkıyoruz Pilav tenceremize sıvıyağı ve tereyağımızı alıyoruz ardından sıcak suyumuzu ekliyoruz. Mantarlarımızı minik minik doğrayıp kaynayan suda iyice pişene kadar haşlıyoruz. Pirincimizi ve tuzunu ekleyip pirinçler suyunu iyice çekmeden altını kapatım demlendiriyoruz. Not: Pirinci sıcak tuzlu suda 2 saat kadar beklettikten sonra pişirirsek çok daha lezzetli oluyor. Afiyet olsun...

Fırında Patlıcanlı Köfte

Fırında Patlıcanlı Köfte/m...

Malzemeler :  4-5 adet uzun patlıcan
                     350-400gr dana kıyma
                     2-3 adet domates
                     2-3 adet sivri biber
                     1 ortaboy soğan
                     1 yumurta
                     tuz, karabiber, kimyon
                     galete unu (ekmek içi de olabilir )
                     100 gr kaşar peyniri
                     1 yemek kaşığı salça
                     yeteri kadar kürdan
Yapılışı : Patlıcanları alacalı soyup tuzlu suda yarım saat bekletiyoruz. Bir kaba kıymamızı , rendelenmiş soğanımızı , yumurtamızı, ekmek içini, tuz ve baharatları ekleyip 5-10 dakika yoğuruyoruz. Dilerseniz köfte harcıda kullanabilirsiniz. Yuvarlak köfteler yapıyoruz. Patlıcanlarımız kurulayıp yarımsantim kalınlığında uzunlama kesiyoruz. Kızgın yağda patlıcanları kızartıyoruz. Köftelerimizi parlıcanların ortasına koyup kürdan yardımıyla patlıcanın iki ucunu yukarıda birleştirip fırın tepsisine diziyoruz  Üzerlerine domates ve sivribiber dilimleri geçiriyoruz. Salçamızı suda eritip yemeğimizin üzerinde gezdiriyoruz. yemeğimizi 220- 250 dereceli fırında pişirip fırından almadan önce kaşarlarını ekliyoruz. 4-5 dakka daha bekletip fırından alıp servis ediyoruz. Afiyet olsun...



Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası

Erişteli Yeşil Mercimek Çorba/m...

Malzemeler :
  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • 1/2 su bardağı ev eriştesi
  • 1 orta boy soğan
  • 1 orta boy havuç
  • 1 yemek kaşığı salça
  • yeterince su veya etsuyu
  • 1 yemek kaşığı un
  • 4-5 yemek kaşığı sıvı yağ  
  • tuz,kırmızıbiber,kurunane
Yapılışı : Sıvıyağı tenceremize alıp üzerine küçük küçük doğradığımız soğanları ekliyoruz. Soğanlar pembeleşmeye başlayınca unumuzu ekleyip kavuruyoruz. Salçamızı ilave edip rendelediğiz havucumuzu ekliyoruz. Yıkadığımız yeşil mercimeği ekleyip suyunu ayarlıyoruz. Tuzunuda ekleyip normal ateşte yeşil mercimekler yumuşayana kadar pişiriyoruz ( yeşil mercimeği düdüklüde haşlayıp ta yapabiliriz. Tarifteki gibi pişiriceksek sununu bol koyup arada birde kontrol etmek gerekiyor. Üzerine sıcak su ilave etmek gerekebilir). Eriştelerimizide ekleyip kısık ateşte erişteler içinde 5-10 dakka daha kaynatıp baharatlarınıda ilave edip servis ediyoruz . Afiyet olsun ...

25 Şubat 2011 Cuma

Kremalı Mantar Çorbası


Kremalı Mantar Çorba/m...


Malzemeler : 250 gr mantar
                    3 çorba kaşığı krema
                    2 çorba kaşığı tepeleme un
                    4 çorba kaşığı sıvıyağ
                    Yeterince etsuyu
                    1 orta boy sağan
                    2 tatlı kaşığı limon
                    1 yumurta sarısı
                    1/2 demek maydonoz
                    tuz
Yapılışı : Tencereye sıvıyağ alıyoruz. Rendelenmiş soğanı ve minik minik doğradığımız mantarları ekliyoruz. Limon suyunuda ilave edip mantarların bıraktığı suyu çekene kadar kavuruyoruz.Unu biraz suda topaklaştırmadan çözüp tencereye alıyoruz. Suyunu ve tuzunu ekliyoruz. Çorbayı kısık ateşte karıştırarak göz göz olana kadar pişiriyoruz. Ateşten almadan 1 dakika önce kremayı ve yumurta sarısını karıştırıyoruz. Bu karışımı çok azar azar ilave ederken tenceremizdeki çorbayıda karıştırarak ekliyoruz. Çorbayı bir taşım daha kaynatıp ateşten alıyoruz. Üzerine kıyılmış maydonoz ilave ederek servis ediyoruz. Afiyet olsun...

24 Şubat 2011 Perşembe

Fındıklı Kurabiye

Fındıklı Kurabiye/m

Malzemeler: 2 yumurta ( birinin akını üzeri için ayırıyoruz)
                   250 gr margarin ( oda sıcaklığında )
                   4 su bardağı un
                   3 yemek kaşığı süt
                   1.5 su bardağı şeker
                   1 paket kabartma tozu
                   1 su bardağı rondodan geçmiş fındık
                   1/2 limon kabuğu rendeği
                   Üzeri için iri dövülmüş fındık
Yapılışı : Hamur yoğurma kabına yumuşak margarinimizi, yumurtalarımızı, şekerimizi, sütümüzü ve limon kabuğu rendemizi ekliyoruz.Güzelce karıştırıp unumuzu ve kabartma tozumuzu ilave edip yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Hamurumuzun içine çekilmiş fındıklarımızı koyup tekrar yoğuruyoruz. Hamurumuzdan ceviz iriliğinde parçalar koparıp yuvarlayıp yumurta akına bulayıp fındığa batırıyoruz. Tepsiye dizip 180 dereceli fırında pişiriyoruz. Afiyet olsun...

Sütlü İrmik Tatlısı

Sütlü İrmik Tatlı/m...

Malzemeler : 4 su bardağı süt
                    1 su bardağı su
                    1.5 su bardağı şeker
                    1 su bardağı irmik
                    1 paker vanilin
                    1 yemek kaşığı margarin
                    Yarım paket kakaolu bisküvi ( kalan kakaolu kekleride değerlendirebiliriz )
                    fındık veya ceviz
Yapılışı : Tenceremize sütü, suyu, şekeri ve irmiği koyup karıştırarak kaynaynatıyoruz. Kaynadıktan sonra 2 dakika daha kısık ateşte pişiriyoruz. Muhallebimiz ılıyınca içerisine vanilin ve margarinimizi ekleyip karıştırıyoruz.Borcamı hafif ıslatıp muhallebimizin yarısını döküyoruz. Kakaolu bisküvimizi ufalayıp ara katına yayıyoruz. Kalan muhallebimizi kepçe yardımıyla dikkatlice üzerine yayıyoruz ( bisküvilerle muhallebi karışabiliyor). Resimde olduğu gibi :) üzerine ceviz veya fındık serpip dolapta soğuyup kesilecek kıvama gelene kadar bekletiyoruz. Dilim dilim kesip servis ediyoruz. İsterseniz kaselerede yapabilirsiniz. Afiyet olsun.
                  

İrmik Tatlısı

İrmikli/m...

Malzemeler : 1 çay bardağı yoğurt
                    1 çay bardağı sıvıyağ
                    1 su bardağı irmik (yarısını üzerine bulamak için ayırıyoruz )
                    2 yumurta
                    2 paket kabartmatozu
                    Aldığı kadar un
Şerbeti için : 3.5 su bardağı su
                    3.5 su bardağı şeker
                   
Yapılışı : Şerbeti için bir kaba su ve şekeri koyup karıştırıyoruz. ( ateşte pişirmeden ).Başka bir kaba yumurtayı, sıvıyağı , yoğurdu koyup karıştırıyoruz. İçerisine irmiğimizi ve kabartma tozlarımız ekliyoruz. Unumuzu yavaş yavaş ekleyip sert olmayan yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Hamurumuzdan parçalar koparıp istediğimiz şekli veriyoruz. Tatlımızı fırına vermeden ayırdığımız irmiğe bulayıp tepsiye diziyoruz .Üzerine ceviz veya fındıkta koyabilirsiniz. 180 dereceli fırında pişirip çıkar çıkmaz şerbetini döküyoruz.  Hamura çok kalın şekillendirmeden yapıyoruz ki hem pişmesinde hemde şerbetini şekmesinde problem olmasın :) Afiyet olsun...

23 Şubat 2011 Çarşamba

Ağlayan Pasta

Ağlayan Pasta/m...

Malzemeler :
keki için :     4 yumurta
                   1 su bardağı şeker
                   1 su bardağı un
                   3 yemek kaşığı kakao
                   1 paket vanilya
                   1 paket kabartma tozu
                   4 yemek kaşığı süt
üzeri için :    2 paket kremşanti
                   1 paket çikolata sos
                   krem şanti ,çikolata sos ve kekimizi ıslatmak için yeteri kadar süt
Yapılışı : Krem şanti ve çikolata sosumuzu üzerlerindeki tarife göre hazırlıyoruz. Yumurta ve şekeri köpürene dek çırpıyoruz. Sütümüzü, vanilyayı ve kakaoyu  ekliyoruz. Unumuzu ve kabartma tozumuzuda ekleyip karıştırıyoruz. 180 dereceli fırında pişiriyoruz. Fırından çıkardıktan sonra üzerine 2 su bardağı süt döküyoruz.Kekimiz soğuyunca kremşantimizi sürüp soğumuş olan çikolata sosumuzu döküyoruz. Üzerine arzuya göre damla çikolata serpebilirsiniz. Afiyet olsun...

Bebekli Pasta


Bebekli doğum günü pasta/m Kızım Hatice Kübra ve Arkadaşı :)

Malzemeler :  2 adet 2li hazır pasta tabanı (sade kullandım)
                     3 paket hazır pasta kreması ( kendimizde yapabiliriz )
                     4 paket kremşanti
                     2 su bardağı vişne suyu
                     250 gr vişne ( çekirdekleri ayıklanmış )
                     pasta kreması ve kremşanti için yeteri kadar süt
süslemek için : oyuncak bebek
                     pasta boncuğu
Yapılışı : Kremşanti ve pasta kremalarımızı üzerlerindeki tarife göre hazırlıyoruz. Kremşantimizi koyu kvamlı olarak hazırlıyoruz. Derin cam bir kasenin içini streç film ile kaplıyoruz. Pasta kekimizin ilkini vişne suyuyla ıslatıp bu kaseye yerleştirip bastırıyoruz. Çukur olacak şekilde. Kremamızla bu çukuru dolduruyoruz ve vişne taneleri serpiyoruz. İkinci katın kekinide vişne suyuyla ıslatıp üzerine kapatıyoruz. Başka bir pasta tabağında kalan iki kekimizide aynı şekilde hazırlıyıp dolapta 5-6 saat bekletiyoruz. Dolaptan çıkardığımız iki ayrı pastayı birbirinin üzerine koyuyoruz Ara katlarda krema vişne taneleri olucak. Bebeğimiz bacaklarını çıkarıp bel kısmına streç film sarıyoruz ve pastamızın ortasına bel kısmını gömüyoruz.Kremşanti sıkma torbasıyla üzerine minik minik şekiller vererek boncuklarla süslüyoruz. Afiyet olsun . Not : pastamızı arzuya göre muzlu veya çikolatalıda hazırlayabilirsiniz.

Burçak Pasta


Burçak Pasta/m... ve minik Oğlum Ahmet Hilmim :)


Malzemeler : 1 paket burçak bisküvi
                    1 paket kare kakaolu bisküvi
                    1 paket kakaolu puding
                    1 paket çikolata sos
                    2 paket kremşanti
                    pudingi, çikolata sosu ve kremşantiyi hazırlamak için 1 litreye veya daha fazla süt
                    üzeri için fındık veya ceviz
Yapılışı : Pudingimizi, krem şantimizi ve çikolata sosumuzu üzerlerinde yazan tariflerine göre hazırlıyoruz. Bir kaba bisküvilerimizi ufalanmadan küçük küçük kırıyoruz. İçine hazırladığımız pudingi ekliyoruz. Borcama hazırladığımız karışımı yayıyoruz. Üzerine sırayla krem şantimizi ve çikolata sosumuzu yayıyoruz. Fındık ile süslüyoruz. Afiyet olsun ;)

22 Şubat 2011 Salı

Muhallebili İncir Tatlısı


Tarifini BalBadem.netten aldığım Muhallebili İncir Tatlı/m...

Malzemeler :
Keki için : 3 yumurta
                1 su bardağı şeker
                8-9 adet kuru incir
                1 su bardağı iri dövülmüş ceviz içi
                1 paket kabartma tozu
                1 su bardağı un
Islatma şurubu için : 1 çay bardağı şeker
                               1 buçuk su bardağı su
                               1 yemek kaşığı neskafe
Muhallebisi için : 1 litre süt
                          8 yemek kaşığı şeker
                          2 yemek kaşığı un
                          2 yemek kaşığı nişasta
                          1 su bardağı süt ile çırpılmış bir poşet kremşanti
süslemek için: Hindistan cevizi ve muz

Yapılışı : İncirleri küçük küçük doğrayıp suda beklemeye alıyoruz. Yumurtaları şekerle köpürene dek çırpıyoruz. Unumuzu ve kabartma tozumuzu ilave ediyoruz. Suda beklettiğimiz incirleri ve cevizleri ilave ediyoruz. Dikdörtgen bir borcamı yağlayıp kekimizi döküyoruz. 180 derceli fırında pişiriyoruz.
Piştikten sonra şurubumuzu üzerinde gezdiriyoruz. Muhallebimiz için nişastayı ve unu tencereye alıyoruz üzerine yavaş yavaş yedire yedire sütümüzü döküp ocakta pişiriyoruz. Ilıyınca hazırladığımız kremşantiyi ekleyip kekimizin üzerine yayıyoruz. Dolapta soğutup üzerine hindistan cevizi serpiyoruz. Muzdilimleri ile süslüyoruz. Afiyet olsun . :)

Karaorman Pastası

Karaorman Pasta/m...

Malzemeler:
2 li paket kremşanti
300 ml süt (1.5 su bardağı süt )
2 li hazır kakaolu pasta tabanı
200 ml ( 1 su bardağı vişne suyu )
250 gr vişne taneleri
200 gr bitter çikolata

Yapılışı:
Pasta tabanımızın ilk katını vişne suyunun yarısıyla ıslatıyoruz. Kremşantimizi sütle hazırlıyoruz. Pastamızın ara katına sürüyoruz. Üzerine vişne tanelerinden sepriyoruz. İkinci katını kalan vişne suyuyla ıslatıp pastamızın üzerine kapatıyoruz. Kremşantimizden süslemek için birmiktar ayırıp kalanıyla pastamızı kaplıyoruz. Kremşanti sıkma torbasına ayırdığıız kremşantimizi koyup pastamızı istediğimiz gibi şekillendiriyoruz.Çikolatamızı rendeleyip pastamızın kenarını kaplayıp bir miktarda ortasına serpiyoruz. Son olarak vişne tanelerinden üzerine de koyuyoruz. Bir gece dolapta bekletiyoruz. Afyet olsun.