8 Ocak 2012 Pazar

Kaşarlı Köfte

Kaşarlı Köfte
Malzemeler:
  • 500 gr dana kıyma
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1/2 su bardağı galete unu veya ekmek içi
  • 1 yumurta
  • 1 su bardağı kaşar rendesi
  • 4-5 dal ince kıyılmış maydamoz
  • 4-5 adet taze nane
  • karabiber,kimyon,kekik,tuz
Yapılışı: Kıymamızı bir kaba alıyoruz. İçerisine rende soğanı, yumurtayı,galeta ununu, ince kıyılmış maydonozu, naneyi, baharatları tuzu ekleyip güzelce 15 dakkaya yakın yoğuruyoruz. Köfte harcımızdan ceviz kadar bir parça alıp elimizde yassılaştırıyoruz. Ortasına bi miktar rende kaşar koyup yuvarlayıp kaşarları dışarı çıkarmadan tekrar yassılaştırıyoruz. Köfte şekli veriyoruz. Tavada pişiriyoruz. Tost makinasında da pişirebilirsiniz.Afiyet olsun.

Hoşmerim ( Meşhur Balıkesir Tatlısı )

Hoşmerim
Malzemeler:
  • 1kilo pişmemiş çiğ süt
  • 1 tatlı kaşığı peynir mayası
  • 1.5 su bardağı irmik
  • 4 su bardağı şeker
  • 2 yumurta
  • vanilya
  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ
Yapılışı: Sütümüzü tencereye alıp ısıtıyoruz. Biraz sıcak olunca mayamızı katıp 10 dakika kapağı kapalı olarak mayalandırıyoruz. Kaşıkla karıştırıp sütü pelte pelte yapıyoruz. İçine irmiği, şekeri, vanilyayı ekliyoruz. Kaynamaya başlayınca iyice çırpılmış yumurtayı yavaşça eklerken hızlı hızlı karıştırıyoruz. Vanilyayı katıyoruz. En son sıvı yağımızı ekleyip altını kapatıyoruz. Kaselere döküp soğuyunca servis yapıyoruz. Afiyet olsun...

Yalancı Krem Karamel

Yalancı Krem Karamel
Malzemeler:
  • 1 kilo süt
  • 1 yumurta
  • 10 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 paker şekerli vanilin
  • 2 çorba kaşığı un
  • 2 çorba kaşığı nişasta ( mısır nişastası )
  • Karemeli için 1 su bardağı toz şeker
Yapılışı: Tencereye yumurtayı, şekeri, nişastayı, unu, vanilyayı koyup sütü yavaş yavaş dökerek karıştırıyoruz. Ocağı yakıp muhallebi pişene kadar karıştırıyoruz.Pişen muhallebeyi krem karamel kalıpları yada küçük kaselere yada nescafe fincanlarına paylaştırıyoruz.Diğer tarafta tavamıza şekeri alıp karamelleştiriyoruz. Dikkat etmemiz gereken şekerin çok yanmaması. Karamelimizi kasemizdeki muhallebinin ortasına birer kaşık döküyoruz. Karamelimiz dibe çökecektik. Dolapta bekletip soğutuyoruz. Servis tabağına ters çevirip serviz yapıyoruz.
Afiyet olsun.

Kakaolu Vitaminli Kek

Kakaolu Vitaminli Kek
Malzemeler:
  • 4 Yumurta ( oda sıcaklığında )
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1/2 su bardağı süt
  • 1/2 su bardağı sıvıyağ veya erimiş margarin
  • 1/2 şişe maden suyu
  • 1 küçük boy havuç
  • 1 küçük boy elma
  • 1/2 su bardağı ceviz
  • 1/2 su bardağı kuru üzüm
  • 1 portakal kabuğu rendesi
  • 1 paket kabartma tozu
  • aldığı kadar un
  •  3 çorba kaşığı kakao
Yapılışı : Yumurtaları ve şekeri ,şeker eriyene kadar çırpıyoruz. Süt ,yağ ,maden suyunu ekliyoruz. Unu kabartma tozunu kakao yu ekliyip karıştırıyoruz. Daha sonra rendelemiş olduğumuz havucu, elmayı, ayıklayıp yıkadığımız üzümü, dövülmüş cevizi ve portakal kabuğu rendesini ekleyip güzelce karıştırıyoruz. Pişirmek istediğimiz kalıp veya tepsiyi yağlayıp unluyoruz karışımı içine döküp 170 dereceli fırında pişiriyoruz. Afiyet olsun.

2 Ocak 2012 Pazartesi

Portakal Soslu Kereviz

Portakal Soslu Kereviz
Malzemeler:
  • 2 adet orta boy kereviz
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 adet havuç
  • 1 adet portakal suyu
  • 1 adet limon suyu
  • sıvıyağ
  • zeytin yağ
  • tuz
Yapılışı : Kerevizleri derince soyup yarım ay şeklinde doğruyoruz. Limonlu suda bekletiyoruz. Tencereye sıvı yağı alıp piyazlık doğradığımız soğanları ekliyoruz. Havuçları da doğrayıp soğanlar kavrulana kadar kavuruyoruz . Kerevizleri ekleyip portakal suyunu gerekirse az su da ekliyoruz. Tuzu ve zeytinyağınıda ilave edip kısık ateşte kapağı kapalı olarak pişiriyoruz. Soğuk servis ediyoruz. Afiyet olsun...

Sütlü Erişteli Bulgur Çorbası

Sütlü Erişteli Bulgur Çorbası
Malzemeler :

  • 4 su bardağı süt
  • 2 su bardağı et suyu
  • 1 çay bardağı erişte
  • 1 çay bardağı bulgur
  • tuz
  • kereviz yaprağı 
Yapılışı: Bulguru yıkayıp tencereye alıyoruz. Üzerine et suyunu ekleyip bulgur pişene kadar pişiriyoruz .Et bulyon tablette kullanabilirsiniz. Sütü ilave edip tuzunu ayarlıyoruz . Eşrişteyi de ekliyoruz. Erişteler yumuşayıp pişene kadar pişiriyoruz. İsterseniz kereviz yaprağı ilave edip çorbamızın altını kapatıyoruz. Afiyet olsun...


Portakallı İrmik Tatlısı

Portakallı İrmik Tatlısı

Malzemeler :
  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı irmik
  • 1.5 su bardağı şeker
  • 1 paket vanilin
  • 1 portakal kabuğu rendesi
Yapılışı : Sütü tencereye alıp altını yakıyoruz. Şereki, irmiği ekleyip kaynamaya yakın vanilini, portakal kabuğunu ekliyoruz. Bir iki taşım kaynattıkton sonra altını kapatıp ister kaselere ister borcama döküp soğuyumaya bırakıyoruz. Afiyet olsun...