3 Mart 2011 Perşembe

Aşure

Aşure/m...
Bu benim ilk aşure deneyimim oldu..:) Heyecan ve telaşım çoktu.  Bu telaşımda bana yardımcı olan sevgili kayınvalideme(anneciğime ) çok teşekkürler.. :)

Malzemeler:
  • 2 su bardağı aşurelik buğday
  • 1/2 su bardağı nohut
  • 1/2 su bardağı kuru fasulye
  • 1/2 su bardağı kuru üzüm
  • 8-10 adet kuru incir
  • 10-15 adet kuru kayısı
  • 2-3 su bardağı şeker ( tadına bakarakta ayarlayabilirsiniz )
  • 1 çay bardağı küş üzümü
  • 1 çay bardağı dolmalık fıstık
  • 1su bardağı çeviz
  • tarçın
  • portakal kabuğu
  • yeterli miktarda su
Yapılışı : Buğdayımızı bir gece önceden güzelce yıkayıp düdüklü tencerede 3-5 dakika kaynatıp ateşten alıyoruz. Üzerini bezle örtüp sabaha kadar açmadan bekletiyoruz. Nohut ve fasulyeleride akşamdan ıslatıyoruz. Ertesi gün buğdayımızı, nohutumuzu ve fasülyemizi ayrı ayrı düdüklü tencerede yumuşayıncaya kadar haşlıyoruz. (fasülyelerin ve nohutların dağılmamasına dikkat edelim) Kuru üzüm, incir ve kayısılarımızı güzelce yıkıyoruz. Kayısı ve incirleri küçük küçük doğruyoruz. Üzüm,kayısı ve incirleri ayrı bir tencerede 3-5 dakika haşlıyoruz. Büyük bir tencereye malzemelerimizi alıp suyunu ayarlayıp şekerini ilave ediyoruz. Kuş üzümü, dolmalık fıstık ve minik minik doğradığımız portakal kabuklarınıda ilave ediyoruz.Kaynadıktan sonra 3-5 dakika daha kısık ateşte pişiriyoruz. Soğuduktan sonra kaselere boşaltıp üzerini tarçın ve ceviz ile süslüyoruz. ( üzerini nar taneleri ve incir dilimleriylede süsleyebilirsiniz. )
Not : Aşurenin içerisine elma, havuç, hurma, mısır tanesi, yer fıstığı, da konulabiliyor ... Nasıl arzu ederseniz ...
Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder